Claritate Diamant

Data postare 2015-11-27

Claritatea diamantului este o calitate a diamantului referitoare la existența și aspectul vizual al caracteristicilor interne ale unui diamant numite incluziuni, şi a defecte de suprafață numit pete. Claritatea este una dintre cele patru caracteristici ale diamantelor. Incluziunile pot fi cristale sau materiale străine, un alt cristal de diamant, sau imperfecțiuni structurale, cum ar fi mici fisuri, care pot apărea albicioase sau înceşoşate. Numărul, dimensiunea, culoarea, locația, orientarea, și vizibilitatea incluziunilor poate afecta toate claritatea relativă a unui diamant. Un grad de claritate este atribuit bazeazându-se pe aspectul general al pietrei aflat sub lupă şi fiind mărit de zece ori.

Cele mai multe incluziuni prezente în diamante nu afectează integritatea structurală a acestuia. Cu toate acestea, înceţoşarea mare poate afecta capacitatea unui diamant de a transmite şi împrăştie lumina. Fisurile mari sau aproape de suprafață pot reduce rezistența unui diamant.

Diamante cu claritate mai mare sunt mult mai apreciate, extrem de rare fiind diamantele perfecte având şi prețul cel mai mare. Incluziunile minore sau petele sunt utile, deoarece acestea pot fi utilizate ca mărci unice de identificare ca şi amprente digitale. În plus, tehnologia de fabricare a diamantelor sintetice se dezvoltă, incluziunile şi petele pot fi folosite ca şi dovadă că sunt diamante naturale.

Există mai multe tipuri de incluziuni şi pete, care afectează claritatea unui diamant în diferite grade. Caracteristici care rezultă din procedurile de îmbunătăţire a diamantului, cum ar fi linii laser, sunt, de asemenea, luate în considerare ca incluziuni sau pete.

Incluziunile pot fi nori, pene, cristale incluse sau minerale, noduri, cariile sau gravuri interne. Industria diamantelor foloseşte termenul de "caracteristici interne" în loc de "incluziuni". Pentru diamante naturale, "caracteristicilor interne" în diamant sunt cristale crescute în interior care dau diamantului caracterul său unic şi amprentă digitale. Când diamantele sunt clasificate ele sunt amplificate la putere a 10-a. Petele pot fi linii poloneze, zgârieturi sau pause.

În 1952, Richard T Liddicoat, împreună cu Lester Bensen, Phillips Joe, Crowningshield Robert și Krashes Bert a început să lucreze la un nou sistem de clasificare diamant pe care l-au numit "sistem de clasificare şi evaluare a diamantelor". În 1953., au lansat lor noul sistem care a evaluat trei aspecte ale diamantelor, marca, culoare şi claritate. Au luat terminologia utilizată în industrie la acel timp şi au schimbat definiţiile pentru a realiza o scară de claritate prin care diamantele pot fi clasificate în mod constant. La acel timp acesta cuprindea nouă clase:. perfecte, VVS1, VVS2, VS1 VS2, SI1, SI2, I1, I2.

În timpul anilor 70 s-au făcut două modificări la sistem. În primul rând, gradul intern de perfect a fost adăugat, astfel cum GIA observat că multe diamante au fost tăiate agresiv pentru a elimina orice pete de suprafaţă, astfel reducând calitatea de tăiere a diamantelor. Perfecţiunea internă a conferit producătorilor din domeniu alegerea de a lăsa pete pe suprafaţa piatrelor, şi de a atinge un grad mai mare decât VVS1. A doua modificare făcută la sistemul de notare, a fost introducerea de gradul I3. Această schimbare a fost făcută ca răspuns la un număr tot mai mare de diamante de o claritate scăzută ce erau tăiate. Ultima modificare a sistemului de clasificare claritate a avut loc în anii 1990, atunci când termenul "imperfectă" a fost schimbat la inclus.

Scara de evaluare GIA este împărţit în şase categorii şi unsprezece grade. Categoriile de claritate şi gradele sunt:

Perfecte (FL) diamantele nu au incluziuni sau pete vizibile în mărire de 10x.

Perfecte în interior (FI) diamantele nu au incluziuni vizibile cu lupa 10x, doar pete mici pe suprafaţa diamantului.

Foarte, foarte puţine incluziuni (VVS) diamantele au incluziuni mici, care sunt dificil pentru un specialist să le vadă mărind de 10x. Categoria VVS este împărțită în două clase;. VVS1 denotă un grad mai mare de claritate VVS2. incluziuni de mărimea unor ace

Foarte puţine incluziuni (VS) diamante au incluziuni minore, care sunt oarecum dificil de văzute de către un specialist când este privit sub mărire de 10x. Categoria VS este împărțită în două clase;. VS1 denotă un grad claritate mai mare decât VS2. De obicei, incluziuni în diamante VS sunt invizibile fără mărire, însă rareori unele incluziuni VS2 poate fi încă vizibile.

Puţine incluziuni(SI) diamantele au incluziuni vizibile, care sunt uşor de văzut de către un specialist când este privit sub mărire de 10x [2] Categoria SI este împărțită în două clase;. SI1 denotă un grad mai mare de claritate SI2. Acestea pot sau nu pot fi vizibile cu ochiul liber.

Incluziuni (I) diamante au incluziuni vizibile care sunt vizibile în mod clar. Printre diamante au incluziuni, care sunt, de obicei, vizibile, fără mărire sau au incluziuni care ameninţă durabilitatea pietrei.. Categoria I este împărțită în trei clase; I1 denotă un grad mai mare de claritate, I2, care, la rândul său, este mai mare decât I3. Incluziuni în diamante I1 sunt adesea văzute cu ochiul liber. I2 incluziuni sunt uşor de văzut, în timp ce diamantele au I3 incluziuni mari şi extrem de uşor de văzut.

  

Sistemul GIA de clasificare a clarităţii se face sub mărire de 10x la lumină într-un spaţiu întunecat. Laboratorul GIA foloseşte microscoape binoculare stereo, care sunt în măsură să mărească foarte mult un dimant. Aceste microscoape sunt dotate cu o iluminare specială, precum şi cu o lumină ultravioletă filtrată. Specialistul trebuie să utilizeze o sursă de lumină, astfel încât baza diamantului să poate fi observată, iar coroana diamantului este protejat de lumină.